18 de febrer 2010

Palermo és petit petit... (guia de la vida nocturna palermitana)

Palermo és una ciutat realment curiosa...
Té més de 600.000 habitants, però el número va baixant (la gent en fuig!). Ocupa uns 160 km2, un 50% més que Barcelona (sísí, ho acabo de buscar a la wiki, Barcelona ocupa 100 km2!). És a dir, en termes teòrics Palermo és mooolt gran. En termes teòrics, es clar... Perquè fora del centre històric Palermo no és res. Edificis de vivenda alts i allargats, estil postguerra, que sembla més habitatge social que una altra cosa. Serveis i comerç bàsics. Algun local. Res més.
La vida de Palermo és al centre històric, sens dubte. M'han dit que és un dels centres històrics més grans d'Europa, però buscant info... resulta que la nostra ciutat vella és el doble de gran. El que sí que s'ha d'admetre és que és dels millor conservats, cosa que pot sonar contradictòria tenint en compte que una quarta part dels edificis estan en ruïnes, però no hi ha pràcticament cap edifici de després del barroc (exceptuant la zona comercial, el que seria el portal de l'àngel barceloní...).
Al centre històric és on hi ha totes les universitats, el comerç, l'administració, els serveis, l'oci... I justament cap a aquí volia tirar: l'oci nocturn palermità!

Tota aquesta intro era bàsica per comprendre la nit palermitana, doncs al final les reduïdes mesures de la ciutat (real) hi influeixen moltíssim. Bàsicament a Palermo només hi ha 3 formes de sortir de festa:
1. Champagneria + discoteques. L'ambient més "pijillo". Fa unes nits vaig passar per primer cop per Champagneria, que és el nom d'un bar però denomina tot el carrer, i vaig veure per primer cop bars amb taules tant dins com fora... cal dir que aquí la vida és al carrer, i en general de peu o sobre caixes de begudes. Als bars no hi sol haver prou lloc per estar dins. Menys aquí! Molts trajes, corbates i nenes maques amb vestits extremats. A les discoteques solen posar música house i res més, i curiosament per una ciutat tant econòmica com Palermo, l'entrada no sol baixar de 10€.
2. Candelai. Refugi dels "tasci", els que anomenem "metrocanis" (quillos metrosexuals). Candelai és un carrer ple de bars, panineries i locals de música house o pitjor. Ni tant sols al carrer s'hi pot parlar, de la confusió musical que surt dels locals. S'hi pot començar i acabar la nit! No és estrany veure-hi baralles (inclús a punta de navalla). De Candelai només se'n salven dos llocs: l'I Candelai, una discoteca més gran on solen fer bons concerts, i el 30&lode, l'únic local que se surt una mica de la norma i posen reggae i altra música ballable. Sol ser la opció quan hi ha ganes de sortir i no és dissabte... perquè el dissabte tenim la opció 3...
3. Ballarò - Taverna Azzurra + Garraffello: El rollo més "hippiós". De Ballarò us n'he parlat tantes vegades! Durant el dia mercat, a la nit lloc de copes. Bàsicament és un carrer un poc més ample que els altres, d'uns 50m de llarg, on hi ha 3 bars. És on comença la nit. Comença a omplir-se a les 19h (l'hora de l'aperitiu, aquí), i la gent seu sobre caixes de birra o s'està de peu envaint el carrer. La Taverna Azzurra ve a ser el mateix però a Vucciria, a uns 10min de Ballarò. Dissabtes no és estrany començar per aquesta última donat que està a 2min de Piazza Garraffello, de la qual també us n'he parlat sovint: música de qualsevol tipus, depen del dj que hi hagi, generalment reggae, drum'n'bass i similars, a una plaça rodejada d'edificis abandonats i ruïnes.

[Ballarò]

A part d'aquests també hi ha altres llocs on començar la nit:
Via Chiaveteri (un altre Ballarò), que té l'avantatge d'estar al costat mateix de Garraffello i és un bon lloc on fer una pausa si la música de Garraffello està un poc pesada.
Piazza Venezia, en general es comença per aquí si et ve de gust sopar una pizza.

El que fa divertit que la nit sigui tant limitada és que al final acabes coneixent a tothom a base de freqüentar els mateixos llocs. La gent més "hipiosa" sol combinar Ballarò, Garraffello, 30&lode (quan no hi ha Garraffello) i concerts de reggae i d'n'b. Calculo que devem ser uns 200, i ens coneixem tots de vista, com a mínim. És curiós algun cop que hi ha hagut un concert lluny del centre i tornàvem a ser els de sempre! Així com els dj's també els acabes coneixent, o els cantants coneguts de reggae sicilià... sempre hi ha algun conegut en comú que et presenta! I ells ja ens coneixen com els espanyols (som pocs els erasmus que anem sempre d'aquest rollo: el Guille, la Marta, el Jorge, la Ilda, el Paco, la Elsa, la Saraluz, la Leonie i jo, tots espanyols!). És ben divertit saber que no hi ha rasta a Palermo que no coneguis! hehehe.

I parlant del rollo nocturn, parlem d'alcohol! A part dels cubates, que fora de locals musicals són extranys, i de la omnipresent birra (la Forst, siciliana i més barata o la Moretti, més bona) hi ha certes begudes típiques palermitanes:
- Bomba: es troba exclusivament a Ballarò. És una mescla de vi blanc, suc i... ginebra o vodka, no recordo. És dolça i per tant altament perillosa. S'en pot demanar en got o directament una ampolla, que sol ser la del suc (o qualsevol altra cosa: vodka, rom, ballantines...) reutilitzada. Mai en proves dues d'iguals, de bomba, doncs la mesclen mooolt a ull.
- Zibibbo [tsibibbo]: Només es troba a la Taverna Azzurra. És un vi dolç licorós, semblant al moscatell.
- Sangue [sangüe]: També de la Taverna Azzurra. Vi peleón peleón. Només cal veure'n el color (sangue = sang) per entendre el mal que pot arribar a fer.
- Birra con sambuca (personalment, la meva preferida): Es troba a Garraffello i a Candelai. La sambuca és un licor fet d'anís. Es sol buidar mig got la mateixa ampolla de birra per reomplir-la amb la sambuca. mmmm!

1 comentari: